Parjitura din branza cu ciocolata si caise
Mai cremos de-atat nu se poate!
Imaginea unor caise intr-un desert cu ciocolata ma bantuie de cand am vazut la Edith reteta de brownies cu caise. Dar ce sa fac daca eu nu sunt fan brownies? Si-am stat si m-am gandit, si-am analizat si… iaca mi-a venit ideea! Din capitolul “sunt norocosa ca ma parinti si socri care ne trimit mereu bunatati” va prezint prajitura din branza cu ciocolata. Am incadrat-o in acest “capitol” deoarece branza (primita de la soacra mea) pe care am folosit-o la acest desert este tocmai de la Targu Neamt, de la niste vacute crescute cu iarba proaspata pe pasunile din zona. Fiind o branza grasa desertul este automat mai cremos si dens. Deci sa revenim: branza+ciocolata+caise – mai bine de-atat se poate?
Ne trebuie:
- 500 g branza de vaci (daca nu gasiti branza de tara, cautati un loc de unde sa o luati mai grasa, in nicun caz nu folositi dietetica, are prea mult zer)
- 2 oua
- 180 g/2 tablete ciocolata neagra (de pereferat minim 55% cacao)
- 200 smantana pentru gatit sau pentru frisca
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/2 cardamom macinat
- 1/2 lingurita nucsoara proaspat razuita
- 1 lingura miere
- unt pentru uns tava
- un praf de sare
- cateva frunze de menta pentru decor
Cum procedam:
- scurgem bine branza, apoi o framantam (sau o dam prin blender) pentru a obtine o consistenta cat mai fina
- adaugam ouale si amestecam pana la incorporarea acestora
- intr-un bol punem ciocolata rupta bucatele si praful de sare
- intr-o cratita punem smantana la foc mic
- cand smantana s-a infierbantat (atentie, nu are voie sa fiarba) o turam peste ciocolata
- asteptam 1,2 minute, apoi, cu ajutorul unei spatule/linguri de lemn/tel amestecam – vom obtine un ganache
- turnam crema ganache peste branza, adaugam scortisoara si cardamomul si amestecam
- tapetam o tava cu unt, apoi cu hartie de copt (eu am folosit o tava de 15/30)
- turnam compozitia in tava
- incalzim cuptorul la 180 grade C/gaz 4
- spalam si stergem bine caisele – le rupem in doua
- le punem (in orice ordine dorim) in tava, cu interiorul fructului in sus
- punem cate un strop de miere in fiecare jumatate de caisa
- la sfarsit razuim nuscoara peste toata tava
- dam la cuptor pentru 40 de minute
- o scoatem de la cuptor, asteptam sa se raceasca, o decoram cu menta si o servim.
Pofta buna!