Ce mai rapida iahnie de fasole
Pentru grabitul din tine 🙂
Mancarea preferata a sotului meu este, de departe, iahnia de fasole – punct. Oricat as incerca eu sa il directionez spre alte feluri de mancare, spre alte gusturi, rezista cat rezista (maxim o saptamana), apoi intreaba: “Dar o fasole cand mai faci?” Sa nu ma intelegeti gresit, n-am nimic cu maria sa fasolea, dar numai gandul ca trebuie sa o las la inmuiat, apoi sa o fierb n ore, timp in care trebuie sa mai si schimb apa de cateva ori, ma exaspereaza. Eu sunt o femeie activa (hiper activa uneroi… din pacate pentru unii), iar pazitul oalei cu fasole mi se pare o corvoada greu de indurat. Unde mai pui ca in fiecare zi ajung de la serviciu indoita de foame si cum imi place sa mananc mancare proaspata in fiecare zi (dupa 5 ani de stat in camin si mancat mancare incalzita si rasincalzita, ti se cam ia), iahnia de fasole devine astfel inamicul numarul unu. Din fericire, in timp ce rasfoiam o carte de bucate englezeasca mi s-a aprins beculetul – nu cred ca se trezesc ei la 4 dimineata sa-si faca enghlish breakfast. Iar cum noua ne place foarte mult fasolea la conserva si o folosesc des in salate, am zis de ce sa nu incerc sa o fac personajul principal intr-o iahnie de fasole super rapida. Si ghiciti ce, rezultatul a fost mai mult decat satisfacator. Deci daca va place fasolea la fel de mult cum ii place lui sau, o mancati pentru ca-i buna pentru organism (ca mine), incercati aceasta reteta fulger, veti fi uimiti.
Ne trebuie:
Cantitatile sunt pentru doua portii generoase
- 2 conserve de fasole (400 g)
- 4-5 felii bacon/sunca crud uscata (puteti bineinteles sa o inlocuiti si cu 150 g carnaciori taiati felii)
- 1/2 ceapa
- 2 cateti de usturoi
- 3 linguri ulei de masline
- 5 linguri de apa
- o crenguta de cimbru
- 1 foaie de dafin (optional)
- sare
- piper prosapat rasnit
Cum procedam
- prajim intr-o tigaie incapatoare baconul (curatat de grasimea in exces) sau carnaciorii
- dupa ce s-a prajit, scoatem din tigaie si dam deoparte
- in aceeasi tigaie adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt, uleiul si apa
- lasaam sa fiarba pana cand ceapa se inmoaie si devine translucida (daca este nevoie, mai adaugati apa, dar nu lasati ceapa sa se prajeasca/arda)
- cand ceapa s-a inmuiat, adaugam fasolea din cele doua consreve – una cu tot cu lichid, alta scursa. Daca va place mai lichida pastrati si lichidul din cea de-a doua conserva si adaugati-l pe parcurs
- puneti crenguta de cimbru si foaia de dafin (daca foloisti) si lasati-le sa fiarba doar cat sa se infuzeze aromele
- scoateti crenguta si foile, potriviti de sare si piper si gata.
Pofta buna!
Asta fac azi! Am zis!
Sa-mi zici cum ti s-a parut! te pupez!