Gulii cu smantana si maghiran

Bunatati aproape uitate…

Nu de mult mi-a picat in mana una dintre cartile lui Radu Anton Roman (“Ardealul”). Spre rusinea mea nu citesem nicio carte cu retetele lui (nu-i timpul pierdut). Stiam ca el promova (si prin cartile si emisiunile ramase, inca o face) bucataria romaneasca si cauta retete si bucate uitate in timp, insa  nu ma asteptam sa fiu atat de uimita de diversitatea bucatariei romanesti, de multitudinea de ingerdiente care se folosesc in bucataria noastra. In continuare raman profund dezamagita de faptul ca multe dintre aceste retete au fost uitate, multi dintre noi preferand sa ne umplem stocamcul in loc sa savuram aromele si gusturile care – dupa cum veti vedea mai jos – ne sunt foarte la indemana.

7

O reteta mi-a atras atentia a fost cea care are ca personaje principale guliile, “gulioare” dupa cum le spunea el🙂.  Am studiat-o, m-am gandit putin cum sa o adaptez (nu se putea altfel) si am plecat la piata😉.  Inainte sa va descriu insa reteta, as vrea sa va spun, ca pe langa faptul ca sun foarte gustoase, guliile au si foarte multe beneficii: regleaza nivelul de zahar din sange, intaresc oasele si dintii, combat contractiile musculare, fortifica sistemul imunitar, previn anemia, previn cancerul, vindeca degeraturile etc. Daca v-am convins, mergeti la piata, luati doua gulii si dati-i bataie.

gulia

Ne trebuie:

  • doua gulii potrivite
  • 150 ml smantana
  • o legatura mica de maghiran verde (sau uscat)
  • cateva frunze de patrunjel verde
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • fulgi de ardei iute (optional)
  • ulei pentru prajit
  • paprika pentru decor🙂

Cum facem:

  • taiem guliile cubulete
  • punem la incins uleiul
  • cand uleiul este incins adaugam guliile
  • le prajim la foc moderat timp de 10 minute

2[1]

  • taiem marunt maghiranul si patrunjelul, adaugam fulgii de ardei iute

3

  • intr-un bol adaugam smantana si amestecul de verdeturi, asezonam
  • dupa ce am prajit guliile, le scoatem pe un prosop de hartie pentru a absoarbe excesul de ulei
  • tranferam guliile intr-un vas termorezistent

4

  • le amestecam cu smantana si le dam al cuptor pentru 15 minute

5

Aceste gulii pot fi consumate ca atare, dar merg foarte bine si cu o friptura.

8

Pofta buna!

Single Post Navigation

2 thoughts on “Gulii cu smantana si maghiran

  1. Imi plac guliile, gustul lor ma duc in vremea copilariei. Imi place gustul lor dulceag dar nu le-am gatit niciodata cu smantana!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Bucataria Moraritei

The joy of cooking

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

Green Kitchen Stories

The healthy vegetarian recipe blog

Deliciously Organic

Simple Dishes, Vibrant Flavors Everyone Will Love

bucatardinpasiune

blog culinar

Andie

Fun. Food. Photography.

maggiesonebuttkitchen

Passionate about cooking and baking and love to share.

Andie. Nasty Vegetarian.

Fun. Food. Photography.

Dulciuri fel de fel

Orice iti doresti pentru clipele tale de rasfat

Diva In Bucatarie

Site cu retete culinare

Big City Life

Bucureşti. Orașul pe care-l iubesc

Placeri simple

Simple recipes for handy foodies

Jurnal de nutritie

despre nutritie si sanatate

%d bloggers like this: