Crumble cu cirese si rubarba

O alta desfatare a verii­čśë

crumble3

Zilele trecute va aratam pe Facebook o poza cu mine cocotata intr-un cires. Ce faceam: culegeam cirese­čÖé Dar totusi… ce faceam acolo?­čÖé Eram in vacanta la bunici. Din fericire mai am bunici (doua bunici) si tot din fericire am reusit ca si dupa liceu si dupa facultate si dupa ce m-am angajat si, in sfarsit, si dupa ce m-am casatorit, sa imi pertrec macar doua-trei zile pe an cu bunica (cea care m-a crescut si m-a invatat mare parte din indeletnicirile unei adevarate gospodine: gatit, prajiturit, cusut, crosetat, impletit etc) – doar noi doua! In fiecare an “am liber” de-acasa cateva zile in care merg la ea, zile in care incerc sa fac macar o parte din lucrurile pe care le faceam in vacante: merg la fan, cos, merg la cules, “stau prin drum” cu vecinele­čÖé

Anul acesta norocul a facut ca aceste zile sa fie la inceputul lui iulie, perioada in care livezile si gradinile abunda de rod. M-am intors de la bunica┬áViorica (she’s the one) cu o gramada de bunatati – unele dintre ele sunt deja pe blog, altele vor urma.

Azi vin ┬ácu o reteta “straina”, dar cu ingrediente autohtone: crumble (sau crant). Crumble-ul sau crant-ul este un desert de vara, usor si foarte racoritor. Dupa┬ácum sugereaza si numele, este un desert din fructe, acoperit cu o crutsa crocanta surprinzator de gustoasa. Mentionez insa ca aceasta reteta contine foarte putina faina (spre deosebire de cea ┬áoriginala), lucru ce o face mai usor digerabila si mult mai sanatoasa.

Odata cu acest minunat desert de vara, va fac cunostinta cu Ana si cu minunatul ei blog. Ana este luna aceasta gazda longevivului si frumosului proiect Ducle Romanie. Si, pentru ca eu consider ca acest crumble se incadreaza in tema ei Sa gatim sanatos cu legume si fructe de sezon zic sa il trimit sa se bucure cat mai multe lume de el.

crumble10

Ne trebuie:

Cantitatile sunt pentru 4 portii

Pentru umplutura

  • 300 g cirese fara samburi*
  • 200 g rubarba taiata bucatele*

collage

  • 4 linguri de zahar brun
  • 2 linguri faina de secara (daca nu aveti, folositi faina de grau)
  • 1/2 nucsoara proaspat rasa
  • 1/2 lingurita cardamom macinat (optional)
  • un praf de sare

*puteti folosi orice combinatie de fructe doriti: prune, piersici, mere, pere, caise, visine, etc

Pentru crusta

  • 5 linguri fulgi de cereale (eu am pus ovaz+grau)
  • 2 linguri fulgi de migdale
  • 1 lingura faina de secara (sau grau)
  • 2 linguri nuca macinata
  • 2 linguri zahar brun
  • 50 g unt

Cum facem:

  • intr-un bol incapator amestecam toate ingredientele pentru umplutura (faina are rolul de a absorbi lichidul in exces)

crumble7

  • incalzim cuptorul la 180 grade C/gaz 4
  • intr-un alt bol amestecam ingredientele pentru crusta – va recomand sa le amestecati cu mana pentru a se incorpora foarte bine untul

crumble6

  • distribuim umplutura (fructele) in 4 forme individuale sau intr-o singura forma mai mare

crumble5

  • acoperim cu amestecul de cereale
  • punem intr-o tava acoperita in prealabil cu hartie de copt – umplutura va da pe dinafara (asta ne si dorim)

crumble4

  • dam la cuptor pentru 40 de minute

crumble1

Se serveste rece, simplu sau alaturi de o lingura de iaurt gras.

In pozele de jos vedeti varianta de crumble cu caise si prune cu toping de iaurt de bivolita si menta, savurat de prietenele mele.­čÖé

collage crumble

Pofta buna va doresc!

Single Post Navigation

8 thoughts on “Crumble cu cirese si rubarba

  1. O alta varianta de crumble pe care n-am incercat-o inca! Arata nemaipomenit de bine. Yum! Te astept si eu la provocarea acestei luni cu arome de vara, de vacanta­čśë

  2. Arata de vis!! Am incercat si varianta cu aluat crocant dat prin razatoare (de fapt era un rest de aluat de tarta pe care l-am pastrat in congelator), insa urmeaza cu siguranta si varianta aceasta­čÖé
    https://www.facebook.com/BaroccaFashion

  3. Pingback: Dulce Romanie – Parada lunii Iulie | Blog cu legume

  4. Ce bine arata, minunat! Delicios si aromat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Bucataria Moraritei

The joy of cooking

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

Green Kitchen Stories

The healthy vegetarian recipe blog

Deliciously Organic

Simple Dishes, Vibrant Flavors Everyone Will Love

bucatardinpasiune

blog culinar

Andie

Fun. Food. Photography.

maggiesonebuttkitchen

Passionate about cooking and baking and love to share.

Andie. Nasty Vegetarian.

Fun. Food. Photography.

Dulciuri fel de fel

Orice iti doresti pentru clipele tale de rasfat

Diva In Bucatarie

Site cu retete culinare

Big City Life

Bucure┼čti. Ora╚Öul pe care-l iubesc

Placeri simple

Simple recipes for handy foodies

Jurnal de nutritie

despre nutritie si sanatate