Lipii cu surprize

Credeati ca la subtitlu va zic deja care-i surpriza?! :))

Cand va-am aratat cum fac eu guacamole si humus, scriam acolo ca este ideal sa fie mancate cu lipii proaspete, bineinteles facute in casa. De cand am descoperit reteta de baza la Adrian Hadean (el le zice tortillas), m-am indragostit pur si simplu de aceste painici subtiri si delicioase. Insa nu puteam sa preiau o reteta si sa nu-i dau o nota persoanla… am cam transformat-o ce-i drept, dar a iesit ceva deosebit. Dupa cum bine stiti (daca nu, aflati acum) sun innebunita dupa ierburi aromatice si nu pierd nicio ocazie sa le folosesc in bucatarie, fie la feluri de baza, fie la ducliuri. Si, pentru ca a pune in compozitia lipiilor  plante aromatice nu mi-a fost de ajuns, iata ce am facut: lipia surpriza😉 in al carei centru, nu numai ca gasim mirodenii si arome, dar gasim si un cas proaspat care schimba cu totul ecuatia. Sa va arat si voua.

12

Ne trebuie:

Pentru lipii:

  • o tigaie de fonta sau nonaderenta (vom face lipiile pe ea fara ulei)
  • 2 cani de faina
  • 3/4 cana apa
  • 1 lingurita sare de mare
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 linguri ulei de masline
  • plante aromatice dupa preferinte – eu am pus o lingurita de cimbrisor proaspat

Pentru umplutura

  • 2 maini bune de cas razuit (aprox 2 cani). Daca nu aveti cas, folositi cascaval
  • 1/2 ardei iute taiat felii subtiri
  • cateva fire de plante aromatice – eu am folosit rozmarin, lamaita si oregano.

1

Cum facem:

  • amestecam toate ingredientele pentru lipii, apoi le framantam pret de cateva minute (nu mai mult deoarece aluatul devine prea elastic)
  • dam la loc calduros pentru maxim jumatate de ora

prima

  • pudram o suprafata cu faina si formam din aluat un sul pe care il impartim in 8 parti egale – formam niste bile

bile

  • impartim fiecare bila in doua si fomam foi foarte subtiri un pic mai mici decat diametrul tigaii in care le vom coace
  • pe una dintre foi presaram cas ras, sare si una dintre plante sau ardeiul

mirodenii

  • punem a doua foaie si rulam cu sucitorul pana cand vom obtine o foaie la fel de subtire ca cea cu care am inceput

lipe2

  • le coacem pe tigaie la foc moderat- 1, 1:30 minute pe o parte – pana cand incep sa se umfle absolut minunat, 1 minut pe cealalta😉

tigaie1

*Mancatile calde alaturi de humus, guacamole sau alte “dipuri” preferate.

Ps. Daca sunteti din categoria celor carora nu le plac surprizele, oricand puteti face unele simple… gustoase:)) Pe cele simple le puteti transforma foarte bine intr-un mic dejun delicios cu banane si unt de arahide.

tigaie2e

S-aveti pofta!

Single Post Navigation

10 thoughts on “Lipii cu surprize

  1. Pingback: Omleta quesadilla |

  2. nu am inteles partea cu “dam la foc calduros”,ce dam la foc calduros? Nu le am cu gatitul deci… :)) Dar o sa incerc imediat ce ma lamuresti🙂

  3. Pingback: Banana cu unt de arahide in lipie |

  4. venera on said:

    lipia in al carei centru……un pic de limba romana…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Bucataria Moraritei

The joy of cooking

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

Green Kitchen Stories

The healthy vegetarian recipe blog

Deliciously Organic

Simple Dishes, Vibrant Flavors Everyone Will Love

bucatardinpasiune

blog culinar

Andie

Fun. Food. Photography.

maggiesonebuttkitchen

Passionate about cooking and baking and love to share.

Andie. Nasty Vegetarian.

Fun. Food. Photography.

Dulciuri fel de fel

Orice iti doresti pentru clipele tale de rasfat

Diva In Bucatarie

Site cu retete culinare

Big City Life

Bucureşti. Orașul pe care-l iubesc

Placeri simple

Simple recipes for handy foodies

Jurnal de nutritie

despre nutritie si sanatate