Tarta cu rubarba si capsuni

Cu rubarba e poveste lunga… Cunosc acest “fruct” din copilarie, cand mama ne facea compot si ni-l servea pe post de bautura racoritoare in toiul verii. Din pacate perioada in care nu am mai auzit de ea a fost destul de lunga, dar din fericire, prin 2008 a reaparut in viata mea. Nu va spun cam cat de mare mi-a fost bucuria, dar mai mult, cat de mare a fost mirarea sotului meu cand a auzit/vazut prima oara rubarba – vreun an a tot facut glume pe aceasta tema… cred ca i se parea amuzanta denumirea in sine. A facut el cat a facut glume pana cand a devenit un iubitor al acestui fruct pe care eu il transform in tarte, cruste, compoturi, mai pe scurt deserturi, de cate ori am ocazia.

Asadar m-am gandit sa va arat si voua cum sa faceti o tarta cremoasa si aromata, un pic acrisoara, dar suficent de dulce, crocanta si siropoasa… ce mai, mega delicioasa!

10

Ne trebuie:

  • o tava pentru tarta
  • 1 portie aluat de tarta – se face ca aici  – dupa ce il faceti dati-l la frigider minim 20 de minute
  • 60 g  faina tip 000
  •  200 g zahar (de preferat brun)
  • 450 g rubarba
  • 250 g capsuni
  • 100 g de unt + 1 cubulet pentru uns tava
  • 1/4 lingurita nucsoara (de preferat proaspat rasa)
  • 1 galbenus de ou

*60 g faina=2linguri cu varf

Cum procedam:

  • taiem rubarba felii subtiri si capsunile sferturi, apoi le amestecam cu faina si zaharul – dam deoparte pentru 30 de minute (fructele sunt foarte zemoase, iar faina are rolul a a coagula lichidul)

1

  • incingem cuptorul la 200 grade C/gaz 5
  •  scoatem aluatul de la frigider si il impartim in doua – una dintre parti o bagam inapoi la frigider
  • pe o suprafata tapetata cu faina, cu ajutorul unui sucitor, intindem aluatul intr-o foaie mai mare cu 2, 3 cm decat diametrul tavii
  • rulam aluatul pe sucitor si il punem in tava tapetata in prealabil cu unt si faina – lasam restul de aluat sa atarne in afara tavii
  • adaugam fructele

2

  • taiem untul cubulete si il adaugam peste fructe
  • scoatem cealalta jumatate de aluat si procedam ca in prima parte, doar ca diametrul de aceast adata trebuie sa fie accelasi cu al tavii
  • rulam aluatul pe sucitor si il punem peste fructe
  • ridicam marginile aluatului si, cu ajutorul unei pensule umezim aluatul aflat pe marginea tavii

collage1

  • unim cele doua foi si le presam cu o furculita pentru a le sigila
  • cu ajutorul unui cutit taiem superficial o steluta in mijlocul tavii

collage2

  • batem usor cu o furculita galbenusul de ou si cu o pensula ungem tava
  • dam la cuptor pentru 40-45 minute
  • cand este gata trebuie sa aiba o culoare galben aurie 🙂

collage3

* Putem sa o mancam ca atare sau alaturi de o cupa de inghetata de vanile.

8

S-aveti pofta!

Single Post Navigation

2 thoughts on “Tarta cu rubarba si capsuni

  1. daniela on said:

    arata nemaipomenit!

Leave a comment

Sfaturi cosmetice

Sfaturi cosmetice pentru ingrijirea pielii

Calatorii si Farfurii

Calatorii si Farfurii, blog de food & travel scris de Alexandra şi Cătălin, doi oameni c-un veşnic dor de cumpărat bilete de avion şi savurat preparate locale.

David Lebovitz

Baking and cooking recipes for everyone

Katie at the Kitchen Door

Globally-inspired, seasonal recipes

Green Kitchen Stories

Healthy Vegetarian Recipes.

Deliciously Organic

Simple Dishes, Vibrant Flavors Everyone Will Love

bucatardinpasiune

blog culinar

maggiesonebuttkitchen

Passionate about cooking and baking and love to share.

Dulciuri fel de fel

Orice iti doresti pentru clipele tale de rasfat

Placeri simple

Simple recipes for handy foodies

www.moniquececcato.com/

Monique Ceccato - Perth and Norway based travel writer, copywriter, photographer, and content creator