Tarta cu rubarba si capsuni

Cu rubarba e poveste lunga… Cunosc acest “fruct” din copilarie, cand mama ne facea compot si ni-l servea pe post de bautura racoritoare in toiul verii. Din pacate perioada in care nu am mai auzit de ea a fost destul de lunga, dar din fericire, prin 2008 a reaparut in viata mea. Nu va spun cam cat de mare mi-a fost bucuria, dar mai mult, cat de mare a fost mirarea sotului meu cand a auzit/vazut prima oara rubarba – vreun an a tot facut glume pe aceasta tema… cred ca i se parea amuzanta denumirea in sine. A facut el cat a facut glume pana cand a devenit un iubitor al acestui fruct pe care eu il transform in tarte, cruste, compoturi, mai pe scurt deserturi, de cate ori am ocazia.

Asadar m-am gandit sa va arat si voua cum sa faceti o tarta cremoasa si aromata, un pic acrisoara, dar suficent de dulce, crocanta si siropoasa… ce mai, mega delicioasa!

10

Ne trebuie:

  • o tava pentru tarta
  • 1 portie aluat de tarta – se face ca aici  – dupa ce il faceti dati-l la frigider minim 20 de minute
  • 60 g  faina tip 000
  •  200 g zahar (de preferat brun)
  • 450 g rubarba
  • 250 g capsuni
  • 100 g de unt + 1 cubulet pentru uns tava
  • 1/4 lingurita nucsoara (de preferat proaspat rasa)
  • 1 galbenus de ou

*60 g faina=2linguri cu varf

Cum procedam:

  • taiem rubarba felii subtiri si capsunile sferturi, apoi le amestecam cu faina si zaharul – dam deoparte pentru 30 de minute (fructele sunt foarte zemoase, iar faina are rolul a a coagula lichidul)

1

  • incingem cuptorul la 200 grade C/gaz 5
  •  scoatem aluatul de la frigider si il impartim in doua – una dintre parti o bagam inapoi la frigider
  • pe o suprafata tapetata cu faina, cu ajutorul unui sucitor, intindem aluatul intr-o foaie mai mare cu 2, 3 cm decat diametrul tavii
  • rulam aluatul pe sucitor si il punem in tava tapetata in prealabil cu unt si faina – lasam restul de aluat sa atarne in afara tavii
  • adaugam fructele

2

  • taiem untul cubulete si il adaugam peste fructe
  • scoatem cealalta jumatate de aluat si procedam ca in prima parte, doar ca diametrul de aceast adata trebuie sa fie accelasi cu al tavii
  • rulam aluatul pe sucitor si il punem peste fructe
  • ridicam marginile aluatului si, cu ajutorul unei pensule umezim aluatul aflat pe marginea tavii

collage1

  • unim cele doua foi si le presam cu o furculita pentru a le sigila
  • cu ajutorul unui cutit taiem superficial o steluta in mijlocul tavii

collage2

  • batem usor cu o furculita galbenusul de ou si cu o pensula ungem tava
  • dam la cuptor pentru 40-45 minute
  • cand este gata trebuie sa aiba o culoare galben aurie🙂

collage3

* Putem sa o mancam ca atare sau alaturi de o cupa de inghetata de vanile.

8

S-aveti pofta!

Single Post Navigation

2 thoughts on “Tarta cu rubarba si capsuni

  1. daniela on said:

    arata nemaipomenit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Bucataria Moraritei

The joy of cooking

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

Green Kitchen Stories

The healthy vegetarian recipe blog

Deliciously Organic

Simple Dishes, Vibrant Flavors Everyone Will Love

bucatardinpasiune

blog culinar

Andie

Fun. Food. Photography.

maggiesonebuttkitchen

Passionate about cooking and baking and love to share.

Andie. Nasty Vegetarian.

Fun. Food. Photography.

Dulciuri fel de fel

Orice iti doresti pentru clipele tale de rasfat

Diva In Bucatarie

Site cu retete culinare

Big City Life

Bucureşti. Orașul pe care-l iubesc

Placeri simple

Simple recipes for handy foodies

Jurnal de nutritie

despre nutritie si sanatate