Fondant de ciocolata
Sa curga lava de ciocolata!
Acest desert decadent te face sa devii – daca nu esti inca – un “ciocolatoman” incurabil!
Atat am avut de zis 🙂
Iata reteta!
Ne trebuie:
Ingredientele sunt pentru doua portii
-
vase mici pentru souffle (se gasesc la Ikea si costa doar 6 lei bucata) (* vezi jos)
- 50 g unt + un cub pentru uns vasele
- 50 g cicolata neagra de cea mai buna calitate, minim 75% cacao (cu cat e mai buna ciocolata, cu atat va iesi mai fin)
- 50 g zahar
- 50 g faina in care punem 1/2 lingurita praf de copt
- 1 ou
- o mana de nuci/ caju/alune/ fistic (sau orice fructe oleaginoase doriti)
- 1, 1/2 lingurite cacao pentru a unge vasele
- inghetata pentru servire
Cum facem:
- punem intr-un bol ciocolata rupta in bucati, zaharul si untul si bagam in cuptorul cu microunde pentru 1, 1/2 minute (daca nu aveti cuptor, puneti bolul desupra unui vas cu apa care fierbe la foc mic = tehnica bain marie)
- in timp ce se topesc ciocolata si untul, tocam nucile (cat de fin sau dur doriti)
- scoatem din cuptor si amestecam pana cand s-a topit toata cicocolata
- adaugam oul amestecand continuu (avem grija ca amestecul cu ciocolata sa nu fie fierbinte, astfel oul se va coace si nu vrem asta)
- adaugam nucile, apoi faina – punem deoparte
- ungem vasele cu unt, dupa care le tapetam cu cacao
- turnam in vase compozitia (daca aveti vase inalte ca ale mele, turanti compozitia pana la jumatatea vasului, daca aveti unele mai joase, umpleti vasele 3/4)
- punem la frigider minim o ora (compozitia trebuie sa fie foarte rece cand intra la cuptor). Daca doriti, puteti sa le tineti la frigider chiar si cateva zile
- coacem in cuptorul incins in prealabil la 200 grade C/gaz 5, exact 14 minute – nici mai mult, nici mai putin. Acesta este secretul nucleului moale
- dupa cele 14 minute, scoatem de la cuptor, asteptam maxim 30 de secunde (va zic eu, nu rezistati mai mult), trecem cu un cutit pe pe marginile vasului in caz ca s-a lipit ceva (putin probabil), apoi rasturnam pe farfurie
- desfacem putin fondantul si vedem cum lava de ciocolata incepe sa se prelinga tentant
- punem repede in varf o cupa de inghetata si mancam cat e cald.
Savurati!
Reteta adaptata dupa cea a baietilor de la Sorted.
(*) Am facut acest desert si in forme individuale de briose din silicon – trebuie lasate la cuptor 11 minute. Rezultatul este acelasi.
iti multumesc chiar mult de tot nu mai aveam ideii ce sa mananc dulce Ps : cae portii ies la reteta postata?
Ma bucur ca te am inspirat. Doua portii ies;) Spor iti doresc!
A iesit tare frumos! Multumim de reteta!
Poza aici http://instagram.com/p/eoaxV7OYyB/
Frumos, intr-adevar! dar bun? 🙂
Cel mai bun :D!
Ce ma bucur! :*
Cel mai bun 😀
Arata minunat! Iar prezentarea e de nota 10! Felicitari
Multumesc frumos:)
lava curge si din ochii mei, dupa ce am vazut pozele astea; ms si pt pontul cu vasele de facut sufleuri, chiar cautam 🙂
Cu cea mai mare placere Oana!