Fondant de ciocolata

Sa curga lava de ciocolata!

Acest desert decadent te face sa devii – daca nu esti inca – un “ciocolatoman” incurabil!

Atat am avut de zis­čÖé

Ifonsant5

Iata reteta!

Ne trebuie:

Ingredientele sunt pentru doua portii

  • vase mici pentru souffle (se gasesc la Ikea si costa doar 6 lei bucata) (* vezi jos)
  • 50 g unt + un cub pentru uns vasele
  • 50 g cicolata neagra de cea mai buna calitate, minim 75% cacao (cu cat e mai buna ciocolata, cu atat va iesi mai fin)
  • 50 g zahar
  • 50 g faina in care punem 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 ou
  • o mana de nuci/ caju/alune/ fistic (sau orice fructe oleaginoase doriti)
  • 1, 1/2 lingurite cacao pentru a unge vasele
  • inghetata pentru servire

Cum facem:

  • punem intr-un bol ciocolata rupta in bucati, zaharul si untul si bagam in cuptorul cu microunde┬ápentru 1, 1/2 minute (daca nu aveti cuptor, puneti bolul desupra unui vas cu apa care fierbe la foc mic = tehnica bain marie)
  • in timp ce se topesc ciocolata si untul,┬átocam nucile (cat de fin sau dur doriti)
  • scoatem din cuptor si amestecam pana cand s-a topit toata cicocolata
  • adaugam oul amestecand continuu (avem grija ca amestecul cu ciocolata sa nu fie fierbinte, astfel oul se va coace si nu vrem asta)
  • adaugam nucile, apoi faina – punem deoparte
  • ungem vasele cu unt, dupa care le tapetam cu cacao
  • turnam in vase compozitia (daca aveti vase inalte ca ale mele, turanti compozitia pana la jumatatea vasului, daca aveti unele mai joase, umpleti vasele 3/4)

fondantx

  • punem la frigider minim o ora (compozitia trebuie sa fie foarte rece cand intra la cuptor). Daca doriti, puteti sa le tineti la frigider chiar si cateva zile
  • coacem in cuptorul incins in prealabil la 200 grade C/gaz 5,┬áexact 14 minute┬á nici mai mult, nici mai putin. Acesta este secretul nucleului moale
  • dupa cele 14 minute, scoatem de la cuptor, asteptam maxim 30 de secunde (va zic eu, nu rezistati mai mult), trecem cu un cutit pe pe marginile vasului in caz ca s-a lipit ceva (putin probabil), apoi rasturnam pe farfurie

fondant1

  • desfacem putin fondantul si vedem cum lava de ciocolata incepe sa se prelinga tentant
  • punem repede in varf o cupa de inghetata si mancam cat e cald.

fondant5

Savurati!

Reteta adaptata dupa cea a baietilor de la Sorted.

(*) Am facut acest desert si in forme individuale de briose din silicon – trebuie lasate la cuptor 11 minute. Rezultatul este acelasi.

Single Post Navigation

11 thoughts on “Fondant de ciocolata

  1. Anonymous on said:

    iti multumesc chiar mult de tot nu mai aveam ideii ce sa mananc dulce Ps : cae portii ies la reteta postata?

  2. A iesit tare frumos! Multumim de reteta!

    Poza aici http://instagram.com/p/eoaxV7OYyB/

  3. Arata minunat! Iar prezentarea e de nota 10! Felicitari

  4. lava curge si din ochii mei, dupa ce am vazut pozele astea; ms si pt pontul cu vasele de facut sufleuri, chiar cautam­čÖé

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Bucataria Moraritei

The joy of cooking

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

Green Kitchen Stories

The healthy vegetarian recipe blog

Deliciously Organic

Simple Dishes, Vibrant Flavors Everyone Will Love

bucatardinpasiune

blog culinar

Andie

Fun. Food. Photography.

maggiesonebuttkitchen

Passionate about cooking and baking and love to share.

Andie. Nasty Vegetarian.

Fun. Food. Photography.

Dulciuri fel de fel

Orice iti doresti pentru clipele tale de rasfat

Diva In Bucatarie

Site cu retete culinare

Big City Life

Bucure┼čti. Ora╚Öul pe care-l iubesc

Placeri simple

Simple recipes for handy foodies

Jurnal de nutritie

despre nutritie si sanatate