Pui picant cu legume – chinese style

您好 – Salutare!

   De ani de zile am succes cu aceasta reteta proprie printre iubitorii de mancare chinezeasca. Nici acum nu stiu daca aceasta respecta toate regulile bucatariei chinezesti, un lucru stiu sigur: gustul este de necontestat😉. inceputul acestei retete a fost timid, insa, cu timpul am reusit sa o perfectionez. Secretul este sa urmezi cu strictete pasii.
  “Noi, romanii suntem obisnuiti sa facem mancarea terci” spunea Mihaela Bilic intr-unul dintre articolele ei. si asa este, facem ciorbe, tocanite, ghiveciuri in care legumele pe langa faptul ca isi pierd culoarea si gustul, pierd si mare parte din vitamine si nutrienti. La chinezi nu ai sa vezi niciodata legume fierte, cum nu ai sa vezi nici chinezi grasi. Ei gatesc totul stir-fry, fapt pentru care legumele isi pastreaza toate proprietatile, nemaivorbind de culorile imbietoare.
 
涂片恢复 – Sa trecem la treaba :)! 
 
  Ne trebuie:
  • wok
  • un piept de pui mare (sau doi mai mici)
  • ghimbir (o bucata de aprox. 3 cm)
  • 4 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 castravete fabio 
  • 1 dovlecel
  • 2 ardei grasi (de prefeat unul rosu si unul galben)
  • 250-300 g ciuperci champignon mici 
  • 2 ardei iuti proaspeti sau unul uscat (in functie de cat de picant doriti)
  • 30 ml ulei de susan (daca nu aveti, este bun si cel de floarea soarelui)
  • 1/2 lingurita piper sichuan (optional)
  • 20 ml sos de  ardei iute (dulce)
  • 60-80 ml sos de soia light (dupa gust – acest sos este foarte sarat) 
  • 30 ml sos de soia dark (optional)
  • 1 lingura mustar 
  • 30 ml sos de stridii (optional)
  • 1, 1/2 lingurite amestec chinezesc “5 arome”
  • orez (de preferat jasmine)

Condimentele si mirodeniile le gasiti in magazinele/raioanele cu specific asiatic.

*10 ml = o lingura 
 
 
 
 
Cum facem:
  • se pune la fiert orezul la foc mic
  • curatam ghimbirul de coaja si il taiem bastonase foarte subtiri
  • curatam usturoiul si il taiem felii
  • restul legumelor le taiem bastonase ca in poza (mai putin ciupercile)
  • punem uleiul la incins in wok la foc mare
  • adaugam ghimbirul si usturoiul si dupa cateva secunde carnea de pui
  • amestecam de cateva ori pana cand carnea se albeste
  • adaugam mustarul si lasam 1-2 minute
  • punem jumatate din cantitatea de sos de soia
  • amestecand constant adaugam treptat legumele dupa duritate: morcovii, ardeii grasi si iuti, castravetele si dovlecelul, ceapa, ciupercile. intre fiecare adaugare lasam 30-35 secunde. 
  • punem sosurile si condimentele
  • amestecam totul si mai lasam cateva minute pentru a se raspandi aromele
  • se serveste fierbinte alaturi de orez.
 
胃口好 a.k.a Pofta buna!
 

Single Post Navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Bucataria Moraritei

The joy of cooking

David Lebovitz

Paris based chef baking and writing cookbooks

Green Kitchen Stories

The healthy vegetarian recipe blog

Deliciously Organic

Simple Dishes, Vibrant Flavors Everyone Will Love

bucatardinpasiune

blog culinar

Andie

Fun. Food. Photography.

maggiesonebuttkitchen

Passionate about cooking and baking and love to share.

Andie. Nasty Vegetarian.

Fun. Food. Photography.

Dulciuri fel de fel

Orice iti doresti pentru clipele tale de rasfat

Diva In Bucatarie

Site cu retete culinare

Big City Life

Bucureşti. Orașul pe care-l iubesc

Placeri simple

Simple recipes for handy foodies

Jurnal de nutritie

despre nutritie si sanatate